Kawa wytwarzana jest ziaren kawowca które

profesjonalne ekspresy do kawiarni
profesjonalne ekspresy do kawiarni

Dziś trudno nam sobie wyobrazić świat bez kawy. Kawa jest współcześnie zaliczana do najpopularniejszych używek na świecie. Jest też głównym źródłem kofeiny. Kawa dla wielu jest ważniejsza niż herbata, niż sok, czy kompot. Są tacy ludzie, którzy w ogóle nie piją innych płynów, lecz tylko kawę rozpuszczalną, kawę parzoną lub smakuje im wyłącznie kawa włoska. Włoskie espresso smakuje wielu osobom, a zwłaszcza gdy przebywają we Włoszech i sączą kawę w kawiarni lub restauracji. Dlatego sprzedaż kawy włoskiej w popularnych włoskich miejscach turystycznych jest bardzo duża. Kawa, którą uwielbiamy pić każdego dnia swój początek wzięła w Etiopii. Na kontynencie europejskim pojawiła się dopiero w szesnastym wieku. A do naszego kraju trafiła w pod koniec siedemnastego wieku. I początkowo piła ją tylko zamożna część polskiego społeczeństwa. Lecz szybko dotarła także do restauracji i zyskała popularność. Kawa wytwarzana jest ziaren kawowca, które to ziarna najpierw są palone, a potem mielone lub poddawane instantyzacji. Instantyzacja jest procesem doprowadzenia sproszkowanego koncentratu produktu do stanu, w którym można go łatwo i szybko rozpuścić w wodzie. A wszystko w celu bezpośredniego spożycia produktu.


Jaka kawa?

Kawa włoska - jak twierdzą niektórzy - nie ma sobie równych. No cóż, coś w tym jest. Włosi rzeczywiście słyną z dobrej kawy. Łatwo się o tym przekonamy, kiedy odwiedzimy ojczyznę Dantego i Petrarki. Kawę pije się tu powszechnie i to jeszcze od rana do nocy. Tym bardziej, że nie brakuje miejsc, w których serwuje się ten aromatyczny napój. Wiedzą o tym wszyscy, którzy mieli już okazję odwiedzić Italię. Zresztą, zawsze można się tam wybrać. A warto w tym miejscu dodać, że nie tylko z pysznej kawy Italia przecież słynie. Turystów czeka tu moc atrakcji i to praktycznie na każdym kroku. Piękne widoki, ciepłe morze, niezawodna pogoda, moc zabytków, mili ludzi, dobre wino i pyszne jedzenie. Czegóż chcieć więcej?
A skoro już jesteśmy przy kawie, to trzeba wyraźnie podkreślić, że sprzedaż kawy na świecie systematycznie rośnie, bo rośnie jej spożycie. A z drugiej strony istnieje obawa, że za jakiś czas jej cena będzie bardzo wysoka. Dlaczego? Otóż, zmniejsza się areał upraw. Różne są tego przyczyny, ale to już w zasadzie temat na inny artykuł. Delektujmy się więc pyszną kawą, kiedy jeszcze możemy.


Kawa włoska - jaka powinna być?

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.


Dodane: 06-01-2020 08:17